Prvenstvo Hrvatske serijskom zračnom puškom

27. 5. 2024.

U Čakovcu 18.i 19.svibnja održano je prvenstvo Hrvatske serijskom zračnom puškom za juniorske i seniorske kategorije. Streljački klub Valpovo na ovom prvenstvu predstavljala su dva člana, Borna Budai u juniorskoj i seniorskoj kategoriji i Ilija Momčilović u seniorskoj kategoriji. Najuspješniji je bio Borna Budai, prošlogodišnji osvajač 3.mjesta na prvenstvu Hrvatske. U juniorskoj konkurenciji Borna se plasirao u finale sa 364 kruga te u finalu i ove godine briljirao te osvojio 2.mjesto pojedinačno. U finale ulazi najboljih 8 natjecatelja iz kvalifikacijskog meča te se gađa još 10 hitaca sa decimalnim ocjenjivanjem pred publikom, rezultat iz finala se pribraja rezultatu iz kvalifikacijskog meča. Borna je u finalu ostvario 97,9 krugova, što je najjači finalni rezultat.
Drugog dana 19.svibnja održano je prvenstvo u seniorskoj konkurenciji. U seniorskoj konkurenciji nema finala nego se plasman dobiva samo kvalifikacijskim gađanjem. Borna Budai ostario je osobni rekord od 369 krugova i osvojio 3.mjesto pojedinačno, nastupio je Ilija Momčilović sa 356 krugova i 14.mjestom.
U konkurenciji seniora dijele se medalje za mlađe seniore, u mlađim seniorima Borna je osvojio 2.mjesto
Oba plasmana Borne Budaia u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji ispunjavaju uvjete za kategorizaciju od strane Hrvatskog Olimpijskog odbora te čine iznimno sportsko postignuće.
Sa ovim prvenstvom Hrvatske završena su natjecanja zračnim oružjem u zatvorenim streljanama. Već sredinom lipnja kreću županijska prvenstva na 25 i 50 metara malokalibarskim oružjem na kojima će nas predstavljati Ivan Varga, prošlogodišnji viceprvak Hrvatske velikokalibarskim pištoljem