Održana prva Valpovačka obiteljska biciklijada

24. 6. 2023.

Od Valpova do Narda jučer je održana je prva Valpovačka obiteljska biciklijada u organizaciji Grada Valpova, Turističke zajednice Grada Valpova, Zajednice športskih udruga Grada Valpova i Udruge „Labov“ iz Narda.

Na ovoj biciklijadi sudjelovali su i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, Policijske uprava osječko-baranjske sukladno preventivnim aktivnostima „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“. Prije početka biciklijade djeci i mladima uručeni su reflektirajući privjesci.

Policijski službenici su sudionike biciklijade uputili da tijekom vožnje, posebno kada nisu u organiziranim biciklijadama, pozornost usmjere na davanje znakova rukama bez obzira kreću li se biciklističkim stazama ili kolnikom gdje nema biciklističkih staza.

Vozači bicikla su informirani da su biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni bicikl odnosno osobno prijevozno sredstvo gurati, a ne voziti te da su se prilikom vožnje u skupinama dužni kretati jedan iza drugoga.

Budući da osim vozača bicikala u prometu sve više sudjeluju i vozači osobnih prijevoznih sredstava, sudionici su upoznati da zakonske odredbe propisuju da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava prilikom prelaska obilježenog biciklističkog ili pješačkog prijelaza dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te nastaviti voziti preko obilježenog biciklističkog prijelaza ili gurati bicikli odnosno osobno prijevozno sredstvo preko obilježenog pješačkog prijelaza nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
Sudionike je pozdravio direktor Turističke zajednice Eduard Lacković zahvalio im na sudjelovanju, poželio sretnu vožnju i ugodno druženje u Labovu.
Josip Đakovac, predsjednik Udruge Labov, dao je osnovne upute za dolazak do labova i najavio veselo druženje uz grah kojeg je za sve sudionike skuhao Marin Skelac, globalo poznati kuhar jela u kotliću.
Dojmovi s Prve valpovačke obiteljske biciklijade takvi su, da smo na sigurnom putu građrnja nove tradicije rekreativnog bicikliranja i druženja.