Ivan Varga viceprvak Hrvatske

18. 9. 2023.

U subotu i nedjelju 16., 17. rujna u Osijeku na streljani Pampas održano je prvenstvo Hrvatske pištoljem i revolverom velikog kalibra. Ove discipline najmasovniji su oblik bavljenja streljačkim sportom te je ukupno zabilježeno 315 pojedinačnih i 66 ekipnih nastupa. Prvog dana natjecanja pucala se disciplina pištolj velikog kalibra 10+10 hitaca, program se sastoji od dvije serije po pet metaka za pet minuta i dvije serije po pet metaka za deset sekundi. Poslije pištolja isti program odrađen je sa revolverom. U nedelju pucala se disciplina pištolj ili revolver 15+15 hitaca.
Član streljačkog kluba Valpovo Ivan Varga u disciplini pištolj 10+10 hitaca osvojio je 2.mjesto. Ivan je ostvario 191 krug ali isti rezultat imao je Ivica Krajcar iz SK Istra Marčana te sukladno pravilima jednaki rezultati za medalje razrješavaju se raspucavanjem po pet hitaca u brzoj paljbi dok se ne ostvari razlika. U raspucavanju Luger P08 iz 1936. godine je zaglavio i Ivan je završio kao drugoplasirani.
U nedelju Ivan je nastupio u disciplini 15+15 hitaca, nakon preciznog djela natjecanja držao je 8. mjesto. U brzom dijelu gađanja Luger je ponovo zatajio te Ivan nije uspio završiti meč.
Ivan Varga rođen 1994.godine, Hrvatski vojnik, streljaštvom se bavi 8 godina te je i prije postizao visoke plasmane i vrhunske rezultate. U finalu kupa Hrvatskog streljačkog saveza 2019. godine osvojio je 4. mjesto zračnim pištoljem, kao član ekipe streljačkog kluba Valpovo dvije godine zaredom osvaja 3. mjesto u 2. Hrvatskoj ligi zračnim pištoljem. Na prvenstvu oružanih snaga ove godine osvojio je drugo mjesto.